Recenzie: „Zuzu”, „Zuzi” de Anida Lasto
6 ianuarie 2022

Recenzie: „Zuzu”, „Zuzi” de Anida Lasto

Zuzu și Zuzi sunt sunt două cărți care fac parte din simpatica serie scrisă de Anida Lasto. Am ales să vorbesc despre ele în același loc fiindcă evoluția personajelor, situației, dar și a autoarei este foarte vizibilă. Dacă în Zuzu paginile sunt în principal pline de conversațiile din online ale celor doi, în cartea a doua treaba se schimbă. Se pune mult mai mult accentul pe poveste în sine și pe trăirile personajelor.

Sunt mulți cei care au trecut prin perioada de început a canalelor de socializare. Eu am prins altă aplicație față de cea menționată în cărți, dar am înțeles sentimentul. Cele două personaje se cunosc în medul online în perioada liceului, iar legătura creată este una strânsă. Parcurg ani buni printre mesaje și apeluri video și, cu toate acestea, nu au avut ocazia de a se vedea atât de repede pe cât și-ar fi dorit. Eu am avut impresia că se mințeau totuși cumva. Aveau ceva special, se știau mereu acolo, dar fără să fie. Aveau vieți unite și totuși separate. Poate chiar acesta a fost motivul sau așa îmi explic eu.

Zuzi de Anida Lasto

Oscilăm între extreme, simțind totul la superlativ, tocmai din pricina propriei noastre orbiri. Ne scoatem singuri ochii, învinuindu-ne pentru emoții, apoi ne ascundem cicatricile cu măști, acoperind fiecare oglindă întâlnită în cale. Ne îmbrățișăm singuri pe întuneric, ghemuindu-ne în decădere. Tânjim după o alinare pe care, în chip iluzoriu, ne-o oferim nouă înșine în absența celuilalt. Și ne mințim încă o dată.

 

În prima parte rândurile albe sunt umplute de mesaje fără substanță, copilăroase sau prea siropoase în exprimare pentru gusturile mele. Dacă mă gândesc însă la vârsta adolescenței, chiar așa erau majoritatea conversațiilor – banale. Tocmai de aceea vă recomand să citiți ambele volume în aceeași perioadă, ca să observați cum în partea a doua se observă o maturizare în gândirea și exprimarea personajelor. Acolo descoperi mult mai multe sentimente dezvoltate și acțiune. Este cumva o împlinire a ceea ce începuse în volumul anterior. Nu vă spun însă dacă rezultatul este unul la care ați spera sau nu, vă las să aflați singuri.

Zuzu și Zuzi sunt două lecturi ușoare, bune de citit atunci când ai nevoie să te relaxezi. Nu sunt genul de lectură care să îmi fi adus ceva sau din care să rămân cu povești valoaroase, dar sunt lecturi simpatice. Se citesc ușor, îți dau ocazia să îți reamintești momente haioase din propria tinerețe și îți oferă un pic de joacă. În cazul în care ați parcurs cărțile, vă aștept cu interes părerile.

Zuzu se găsește aici și aici.

Zuzi se găsește aici.

  • Titlu: Zuzu/Zuzi
  • Autor: Anida Lasto
  • Editura: Bookzone
  • An apariție: 2018/2021
  • Număr de pagini: 80/87

Impartaseste:

Adauga comentariul