TEST – Ghicește scriitorul român din descriere

TEST – Ghicește scriitorul român din descriere

Vă mai amintiți scriitorii români pe care i-ați studiat în școală? Este posibil ca unii dintre aceștia doar să vă fi trecut pe la ureche, dar cei mai mulți și-au găsit locul în manualele de Limba și Literatura Română. Poezii, romane, teatru, avem o combinație care sper să vă aducă în memorie momente plăcute din băncile școlii. Pentru cei care încă se află acolo, le urez mult spor fiindcă sigur vor studia unele opere de aici. Tu ce punctaj ai obținut?

 

0%

Ghicește scriitorul român din descriere

1. S-a născut în anul 1935 în Suceava și a trăit doar 21 de ani. L-a avut ca profesor pe Mihail Sadoveanu în timpul cursurilor de la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București. Unul din poemele sale este Moartea căprioarei apărut în Viața Românească.

2. S-a născut în anul 1894 la București și este cunoscut în literatura română ca inițiator al romanului modern. A debutat sub pseudonimul Radu D însă doi ani mai târziu participă ca ofițer în Primul Război Mondial. Experiența pe care o va trăi în acei ani se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.

3. S-a născut în anul 1881 la Bacău. Are o tehnică unică în literatura română și va fi recunoscut ca fiind cel mai important poet simbolist român. Printre volumele antume se numără: Comedii în fond, Scîntei galbene, Plumb.

4. S-a născut în anul 1895 la Câmpulung, ca matematician fiind cunoscut cu numele de Dan Barbilian. Își descoperă talentul și iubirea față de poezie în urma unui pariu. Astfel a rezultat cel mai important volum al său, Joc secund

5. S-a născut în anul 1852 la Haimanale și este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Este întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Opera lui cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. 

6. S-a născut în anul 1907 în București și a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor de origine română la Universitatea din Chicago. Reputația sa crește cu fiecare an și cu fiecare nouă lucrare apărută, devine membru în instituții ilustre, primește mai multe doctorate honoris causa. Unul dintre romanele sale este intitulat Nuntă în cer.

7. S-a născut în anul 1885 la Târlișua, devenind peste ani membru titular al Academiei Române. În timpul primului Război Mondial s-a oferit voluntar în armata română, dar nu a fost acceptat. În această perioadă scris romanul Ion. Majortatea cărților le-a scris într-o zonă de lângă Pitești unde și-a cumpărat o casă și o vie.

8. S-a născut în anul 1895 la Lancrăm. A urmat Facultatea de Teologie, a studiat filosofia și biologia și există zvonuri că ar fi fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură la inițiativa lui Mircea Eliade. Deschide volumul Poemele lumini cu Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.

9. S-a născut în anul 1821 undeva în ținutul Bacăului. A fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848 și exilat în după înfrângerea mișcării pașoptiste. Poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea, s scris Volume de teatru si Comedii precum Chirița în provincie.

10. S-a născut în anul 1936 la Bulzești. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. A fost membru al Programului Internațional pentru Scriitori la Universitatea din Iowa - SUA. Printre multe altele opere, la categoria teatru a scris și Iona, iar la romane Trei dinți din față.

Your score is

0%

 

Impartaseste:

Adauga comentariul