Ariadna de Jennifer Saint (recenzie)

Ariadna de Jennifer Saint (recenzie)

Ariadna este una dintre personalitățile din mitologia greacă. Cu toate că a jucat un rol important în confruntarea dintre Tezeu și Minotaur, nu i-am acordat suficientă atenție astfel încât să îmi rămână în memorie. Mare greșeală am făcut. Cartea de față adună diverse variante ale legendelor în care a fost implicată și formează o poveste care mai mult ca sigur îți va stârni interesul pentru zeitățile grecești.

Se menționează pe copertă că fanii romanului Circe de Madeline Miller vor savura această repovestire fidelă și sunt perfect de acord. Pe lângă faptul că îți aduce foarte multe informații din mitologie, autoarea își propune să aducă în prim-plan personajul feminin fără de care toate aceste întâmplări nu ar fi avut loc. Deci putem spune că Ariadna este despre puterea, perseverența, dorința și influența femeilor care au jucat dintotdeauna un rol important în isprăvile bărbaților.

Ariadna de Jennifer SaintAriadna din Creta

Fiică a regelui Minos și a Pasiphaei, Ariadna trăiește pe insula Creta sub valul de bârfe și șoapte rele ațintite asupra rudelor sale. Nu prea putem să îi învinovățim pe cei care o fac, fiindcă faptele acestei familii sunt ieșite din comun, chiar înfiorătoare. Un gest din partea regelui a dus la cuplarea reginei cu un taur, creatura născută va deveni un monstru însetat de sânge de care regele va profita la maxim. În aceste condiții, cum să nu se vorbească? Cum să nu spere Minos la două nunți profitabile pentru fiicele sale? Însă acestea erau doar planurile lui, nu și ale copilelor care au fost fermecate aproape în același timp de o pereche de ochi verzi.

 

Romanul fascinant al lui Saint îl proiectează pe cititor direct în centrul mitologiei Greciei antice, cu această minunată repunere în scenă a legendei Ariadnei. The Independent

 

Nu prea aș vrea să vă dau multe amănunte din restul cărții fiindcă dacă nu sunteți documentați pe acest subiect, o să fie o surpriză frumoasă. Au loc o mulțime de întâmplări în toate zonele în care Ariadna are legături. Fedra, care îi este soră, are de asemenea o poveste interesantă care se împletește cu a ei. O să citiți numele lui Dedal și Icar, faimosul sculptor din același cerc al personajelor care a avut curajul să își ia zborul. O să aflați despre Zeul vinului și comportamentul lui Zeus față de el. O mulțime de amănunte la care nu v-ați fi așteptat.

O reinterpretare accesibilă

Mai are rost să menționez că mi-a plăcut cartea? În același timp mi-a stârnit dorința pentru a citi Legendele Olimpului, carte care am auzit că nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui. Ariadna are un stil accesibil, care captează atenția. Nu este alertă constant, dar dacă ești atras de subiect cu siguranță nu va fi un amănunt care să te deranjeze. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că uneori mi s-a părut lungită inutil, prea multe detalii care nu mi s-au părut relevante pentru poveste, ci doar adăugate ca să lungească momentul prezentat.

Sper să îndrăzniți să intrați în această lume extraordinară și să vă lăsați purtați prin labirintul complex al tuturor întâmplărilor. Vă aștept cu mare interes părerile despre carte în caz că ați citit-o.

Ariadna poate fi găsită pe Litera, Librex sau Cărturești.

  • Titlu: Ariadna
  • Autor: Jennifer Saint
  • Editura: Litera
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 432

Adauga comentariul