Interviu cu Ioana Trif

Interviu cu Ioana Trif

Despre viața de zi cu zi…

 

•  Dacă ai putea alege un cuvânt care să descrie viața ta, care ar fi acela?

Nebunia este cea care îmi guvernează viața. Nu vorbim despre ceva patologic, medical aici, ci o nebunie a unui om normal, să zicem așa.

 

• Există vreun lucru pe care îl faci zilnic, fără excepții?

Da, îi mulțumesc Universului pentru tot ceea ce mi-a dat și îl rog să nu strănute cumva din greșeală peste noi și să ne mistuie.

 

•  Care este locul în care te simți cel mai relaxată?

Marea. Întotdeauna m-am simțit foarte bine în apă, iar marea este pentru mine un univers deosebit, o lume plină de secrete și de viață, o lume care îți șoptește dacă o asculți cu atenție. Acolo simt relaxarea în adevăratul sens al cuvântului.

 

În postura de cititor…

 

• Ce carte citești în momentul de față?

Acum citesc Călărețul cu șoim de Ismail Kadare și Originile creativității umane de Edward O.Wilson.

 

•  Care este autorul tău preferat? Dar cartea preferată?

Pff, o întrebare extrem de dificilă. Iubesc mulți autori, nu cred că mă pot alege, iar despre cărți nici nu se pune problema. Dar cred că pot enumera câțiva autori, să zicem spre exemplu Philippa Gregory, Anne Rice, Simon Sebag Montefiore, Carlos Ruiz Zafon, Bernard Cornwell, Neagu Djuvara și mulți alții. Sunt un mare fan al poveștilor și legendelor.

 

• Există vreo carte care a avut un rol important în viața ta?

Da, o mulțime. Și sincer fiecare carte pe care o citesc are un rol extrem de important pentru mine. Fiecare prinde viață în mintea mea, totul devine personal. Însă pe la treispezece ani Magicianul de John Fowles mi-a spus foarte clar că nu am să renunț la citit prea curând în viață, iar Inelul Nibelungilor mi-a arătat calea spre o altă lume, pe care nu am mai părăsit-o de atunci.

 

În postura de scriitor…

 

• Descrie locul în care scrii cel mai des.

Scriu oriunde. Este ceva care vine într-un anumit moment, nu prea îmi programez. Mă gândesc tot timpul la proiectele mele. Uneori îmi vin niște idei în momente în care nu se poate scrie, însă îmi notez și apoi dezvolt când se poate.

 

• Îți propui o perioadă din zi în care să scrii sau inspirația apare în cele mai neașteptate momente?

Nu îmi propun, pentru că am renunțat să îmi fac planuri, nu de alta, dar se găsește ceva care să intervină și atunci mai mult mă supăr. Mai bine profit de moment și sunt atentă când acesta îmi bate în geam.

 

• Ce te inspiră cel mai mult atunci când scrii?

Nu am idee. Cred că mintea mea și personajele care trăiesc acolo. Mă tot bat la cap cu poveștile lor, cu viețile lor, discutăm împreună despre o mulțime de lucruri, iar ele sunt destul de gălăgiaose câteodată și insită să le bag în seamă, chiar și atunci când nu vreau. Nebunie, după cum am zis la început.

Am observat că sunt o mulțime de lucruri care le declanșează, mirosuri, culori, vorbe auzite pe te miri unde. O fracțiune de secundă aduce după sine o viață întreagă pentru un personaj.

 

Ce preferi?

 

• Cafea cu sau fără lapte?

Cu lapte, clar cu lapte! Întodeauna cu lapte!

 

• Plimbări pe plajă sau pe cărări de munte?

Deși m-am născut la munte și tot acolo locuiesc, sufletul meu este cu marea. Nu am idee de ce, dar mi se pare fermecată.

 

• Film la cinema sau acasă?

Acasă, sincer. Îmi place să stau la locul meu, mă simt mult mai bine.

 

Unde te pot găsi cititorii și de unde îți pot cumpăra cărțile?

 

Eu am un blog, la care lucrez cu drag și spor în fiecare zi. Merg pe principiul că lumea se schimbă cu pași mici și atunci discutăm acolo o mulțime de lucruri, fără să atingem subiectele obișnuite și anume politică, „vedete„ și diverse „normalități„. Discutăm despre locuri frumoase, artă, oameni extraordinari, istorie, animale și bineînțeles cărți. Avem concursuri, ghicitori și o mulțime de activități interesante, zic eu. Mă găsiți pe facebook  sau pe adresa blogului meu.

Cartea mea se găsește în mai multe locuri, dar am să pun aici câteva link-uri: libris.ro, librarie.net, cărturești Și desigur în câteva librării din țară.

 

Recenzia cărții Omul a uitat că trebuie să moară o găsiți aici.

Recenzia cărţii Copilăria fermecată o găsiţi aici.

Impartaseste:

Adauga comentariul