O să râzi, totul e chimie! de Mai Thi Nguyen-Kim (recenzie)

O să râzi, totul e chimie! de Mai Thi Nguyen-Kim (recenzie)

O să râzi, totul e chimie! nu este o carte pentru premianții la chimie. Mai Thi Nguyen-Kim știe cum să îți capteze atenția indiferent de cunoștințele pe care le ai despre acest domeniu. Este serioasă atunci când trebuie, este amuzantă atunci când vrea să calmeze lucrurile. Abordează elemente care pot fi de interes general și abia apoi intră un pic în amănunt, dar nu cât să vă dea peste cap. V-ați dat seama că face parte din categoria non-ficțiune și, din fericire, este un exemplu de carte care vă poate deschide apetitul pentru domenii de care poate ați fugit până acum.

O sa razi, totul e chimie de Mai Thi Nguyen-Kim
O sa razi, totul e chimie! de Mai Thi Nguyen-Kim

Totul chiar este chimie

Dacă ați avut în școală un profesor de chimie mai puțin pasionat de ceea ce vă învăța, probabil că după aceste ore v-au rămas în minte doar litere înșirate aiurea sau structuri care nu au niciun sens. Ce fac ele sau de ce există? Nimic și nici nu contează, ar spune unii, din moment ce nu pot vedea în spatele lor. Mai Thi își propune să ducă cititorul în spatele acestui paravan și să îi explice o foarte mică parte din ce se întâmplă în jurul nostru.

 

Fiecare baie este un laborator de chimie sau măcar un arsenal de chimicale. Prietenii mei care nu sunt chimiști sunt de părere că nu este o comparație inspirată, că astfel totul pare deosebit de otrăvitor. Trebuie să fiu atentă când încerc să-i contaminez și pe neinițiați cu dragostea mea pentru chimie. Chiar dacă fluorul sau sodiul în stare pură sunt tovarăși periculos de agresivi, termenul „chimicale” nu trebuie să aibă o conotație negativă. Otrăvitoare, sănătoase sau necesare supraviețuirii, în această lume nu există substanțe nechimice.

 

Opriți chimismul

De câte ori ați auzit referitor la un produs că „este plin de chimicale”? În acel moment a fost indusă ideea că asta e ceva rău, fără să ne gândim că și apa pe care o bem este tot o „chimicală”. Sarea din dulapul bucătăriei este o chimicală care conține un element incredibil de nebun luat separat, dar cumințit în combinația pe care o presărăm peste oul din tigaie. Apropo de asta, veți afla cum se formeaza oul și de ce nu se unește cu tigaia în care îl prăjiți. Veți trece si pe la cafea, alcool, ciocolată, produse cosmetice și apa micelară. Nici telefonul pe care butonați acum nu va rămâne nebăgat în seamă fiindcă veți afla cum funcționează o baterie și cum îi puteți lungi durata de viață. Tare, nu?

O să râzi, totul e chimie! este o carte scrisă frumos, de un om în care se simte pasiunea la fiecare rând. Autoarea are chiar și un canal de youtube în care explică și disecă o mulțime de termeni. Din păcate, canalul este în limba germană, dar poate unii dintre voi aveți noroc să cunoașteți limba (se numește ‘maiLAB’). Vă recomand cartea pentru informații cu adevărat interesante, pentru faptul că se citește ușor și pentru modul în care îți induce ideea că trebuie să afli mai mult. 

O sa razi, totul e chimie! este disponibilă Librex, Libris sau Bookzone.

Aici găsești alte recenzii pentru cărți apărute la editura Publica.

  • Titlu: O sa razi, totul e chimie!
  • Autor: Mai Thi Nguyen-Kim
  • Editura: Publica
  • An apariție: 2020
  • Număr de pagini: 256

Adauga comentariul