Recenzie: „Căminul fetelor orfane” de Joanna Goodman

Recenzie: „Căminul fetelor orfane” de Joanna Goodman

Am început luna iunie cu stângul din punct de vedere literar. Cu cât treceau zilele, cu atât mă depărtam de orice carte pe care aș fi pus mâna. Cred că majoritatea cititorilor au trecut printr-o astfel de perioadă la un moment dat. Ce sfaturi și idei, ce remedii? Tot cărțile au fost cele care m-au scos din perioada aceasta pe care nu o doresc nimănui. „Vinovata” de revenirea mea a fost Căminul fetelor orfane de Joanna Goodman. Am văzut-o în raftul unui magazin și cumva am știut că ea este ceea ce am nevoie. Nu am greșit fiindcă am citit-o într-o singură zi.

caminul fetelor orfane de joanna goodman
Căminul fetelor orfane de Joanna Goodman

Dragoste față de el VS Dragoste față de ei

Ca să încep cu finalul, cartea nu m-a dat pe spate în modul în care o fac acele cărți pe care le numesc „de suflet” sau „de căpătâi”. Este simpluță, cu o poveste simpatică, se citește extrem de ușor și îți destinde nervii. Este recomandarea pentru momentele în care vrei să zbori printre pagini. Sunt multe astfel de titluri în colecția Blue Moon la Editura Litera și atunci când le aleg știu exact la ce să mă aștept.

De data aceasta suntem în 1950, în Quebec, acolo unde exista o luptă psihologică continuă între francezi și englezi. Familiile se priveau cu retincență și evitau căsătoriile cu cei care nu aparțineau de nația lor. Acestea fiind spuse, nu există nicio surpriză că fluturii din stomacul lui Maggie care băteau pentru fermierul francez nu sunt acceptați de familie. Dar fata are totuși cincisprezece ani, clar nu are timp să se gândească sau să accepte problemele familiei sale. Dragostea este punctul cheie al cărții și tot din dragoste ia naștere și povestea paralelă în care o fetiță ajunge din ușă de orfelinat, în ușă de spital psihiatric.

O lectură relaxantă

Cartea este o căutare, un destin, o poveste de familie. Nimic complicat, previzibilă, dar drăguță. Un sâmbure de adevăr se strecoară în zonele în care copiii erau declarați bolnavi mintal fiindcă era mai bănos decât să fie doar orfani. Acele măicuțe supuse lăsau capul în jos și în momentele în care suferința copiilor creștea inutil și chiar o întrețineau. Mi-a plăcut partea aceasta, am mereu o sensibilitate când vine vorba de subiecte cu boli psihice.

Este numai bună în zilele de concediu, așa că vă recomand să descoperiți povestea din Căminul fetelor orfane. Se găsește pe Litera, Bookzone sau Librăria Delfin.

  • Titlu: Căminul fetelor orfane
  • Autor: Joanna Goodman
  • Editura: Litera
  • An apariție: 2022
  • Număr de pagini: 384

Adauga comentariul