Înainte să încep Cele patru oglinzi ale adevărului, interesul mi-a fost stârnit de titlul care părea să ascundă niște idei interesante. M-am înșelat sau nu? Vă spun imediat, dar înainte de asta vreau să punctez faptul că formatul în care îți este livrată cartea are o mare importanță, cel puțin pentru mine. O carte cu o copertă gândită, un sinopsis care să dezvăluie atât cât să te facă să mergi la primul paragraf, o bună calitate a paginilor. Nu sunt superficială, doar că prima impresie contează, nu?
Cartea Anei Maria Negrilă a îndeplinit toate aceste condiții și am fost mai mult decât încântată să-i descopăr povestea. O poveste care este scrisă cu mână sigură, cu un stil curat și ușor de pătruns. Sunt în căutare continuă de autori români care să aibă sub semnătură cărți de calitate. Eu aici am descoperit talent. Mi s-a demonstrat că se poate dezvolta un subiect frumos chiar aici, pe teritoriul țării noastre, tocmai în anul 1415.

O călătorie de viață
Dacă porniți cu gândul că lectura este plină de acțiune, v-aș ruga să mai așteptați și să o alegeți de pe raft atunci când o să aveți o stare potrivită pentru o poveste liniștită. Substratul numai liniștit nu este, dar modul în care se desfășoară lucrurile cer un pic de răbdare. Începutul cărții mi-a plăcut mult, m-a cucerit cum s-ar spune, doar că în Prima Oglindă și jumătate din a doua (cartea are patru părți delimitate de cele patru oglinzi) am înaintat mai greoi.
Mi-a luat puțin timp până m-am obișnuit cu personajul și obiceiurile sale. Dacă ar fi să punctez un minus, ar fi pentru această bucată care mi-ar fi plăcut să fie un pic mai concentrată. Restul cărții însă m-a făcut să mă gândesc și astăzi cu drag la Stefano Moro, personajul nostru.
Era obosit, dar spectrul greșelilor pe care le făcuse nu-i dădea pace. Avusese toate șansele din lume să-și modeleze viața așa cum dorea, dar ratase de fiecare dată.
Stefano poate să fie un caz special sau unul absolut comun, în funcție de cât de mult pătrunzi în ideile expuse. Rămas orfan, adoptat de un vânător, iar mai apoi plecat în lume (nu prea departe, nu prea aproape) pentru a-și face un rost, se va izbi de problemele majore care domină sufletele omenești. Călătoria aceasta îi va deschide ochii și nu puține vor fi întâmplările prin care va trece până în momentul în care va pătrunde înțelesul cuvântului „libertate”.
Un roman istoric
Odată cu drumul pe care îl parcurge personajul, am descoperit obiceiurile din zona Moldovei. Mi-am imaginat foarte ușor peisajele descrise, aspirațiile locuitorilor și viața de zi cu zi din Cetatea Sucevei de pe vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Este un roman istoric, deci este normal să te aștepți la astfel de elemente.
Aspecte legate de libertatea fizică din acele vremuri vor fi împletite cu cea sufletească. Ce înseamnă și în ce constă libertatea pentru un individ? Cum este sufletul uman și cum îl percepem în funcție de situație? Cât valorează aproapele tău? Sunt întrebări pe care autoarea le propune în această carte.
Vă recomand să descoperiți toate aceste aspecte în Cele patru oglinzi ale adevărului, carte pe care o găsiți pe Libris, LibHumanitas sau Cărturești.
- Titlu: Cele patru oglinzi ale adevărului
- Autor: Ana-Maria Negrilă
- Editura: HYPERLITERATURA
- An apariție: 2019
- Număr de pagini:288