Fântânile tăcerii este lectura care atrage prin subiect, aspect și mai ales prin omul din spatele cuvintelor. Ruta Sepetys este autoarea de care am auzit în principal numai lucruri bune. Pot să spun că am mers la sigur atunci când am ales lectura pentru prima carte a anului 2022. Am vrut să găsesc acea putere a poveștii pentru care este cunoscută și iată că nu am rămas dezamăgită. Mi-a plăcut povestea, construcția și, cel mai mult, documentarea din spatele cărții. Am observat munca depusă până să citesc ulterior că a durat 8 ani cercetarea, a meritat.
A fost o plăcere să intru într-o mică bucată din istoria Spaniei de după Războiul Civil. Nu este un subiect pe care să îl întâlnesc atât de des, nici în carte nu a fost expus la capacitatea lui maximă, dar detaliile oferite au reușit să creeze o imagine de ansamblu asupra repercursiunilor dictaturii lui Franco. Francisco Franco a avut la dispoziție treizeci și șase de ani să conducă Spania într-un mod crud, având influențele lui Hitler și Mussolini. Între anii 1936 și 1939 a avut loc Războiul Civil Spaniol în care cele două tabere au fost republicanii și naționaliștii, cei din urma fiind conduși de Franco și, evident, câștigând conflicul.
O dictatură de lungă durată
Povestea în care suntem introduși de Ruta Sepetys are loc în anul 1957, în Madrid. În acea perioadă țara trata foarte mult cu America, fapt care a dus la un puternic contrast în cele expuse. Acțiunea se desfășoară în acel oraș, însă pe străzi circulau două lumi diferite. Pașii turiștilor americani se intersectau cu cei ai spaniolilor, dar direcțiile erau total diferite. În timp ce străinii purtau la gât aparate de fotografiat de 300 de dolari americani, localnicii făceau calculele și realizau că acei bani însemnau mai mult decât salariul unui spaniol obișnuit în 5 ani. În acest cadru se întâlnesc Daniel și Ana, personajele care scot la lumină toată frumusețea și stricăciunea vieții din cele două locuri.
Dar, într-o zi, cândva, într-un viitor îndepărtat, când durerea nu va mai fi atât de ascuțită, vocile morților vor găsi armonia cu ale celor vii. Se vor împleti într-o melodie. Ascultă cu atenție, până auzi muzica …
Sacrificii pentru cei dragi
Fântânile tăcerii este o carte despre iubire, sacrificii și luptă pentru supraviețuire. Personajele sunt multe și fiecare are o poveste care te ține cu sufletul la gură. Toate sunt într-o strânsă legătură, dar descoperi asta pe parcurs. Autoarea a ales capitole scurte, cu substanță și imagini din toate ramurile, astfel încât să nu îți dea ocazia să renunți la poveste. Mi-a plăcut mult stilul ei, este accesibil și plăcut. Știe cum să te ducă acolo și să te facă să te macini pentru personaje.
Dacă ar fi să găsesc un minus al cărții, acela ar fi pentru structura din final a relatărilor. Există acolo o ruptură care m-a deranjat și un salt care a fost mult prea brutal față de momentul în care m-a lăsat. Mi-ar fi plăcut o altfel de abordare, dar aceasta este părerea mea. Mai există un subiect abordat în carte, unul foarte important, dar vă las pe voi să îl descoperiți. Un amănunt care a schimbat pentru totdeauna viața a mii se familii. Da, se poate ceva și mai rău pe lângă viața mizerabilă pe care o duceau deja. Vă recomand să citiți cartea pentru o experiență într-o lume parcă prea puțin cunoscută și vă aștept cu interes părerile.
Fântânile tăcerii este disponibilă aici sau aici.
- Titlu: Fântânile tăcerii
- Autor: Ruta Sepetys
- Editura: Epica
- An apariție: 2020
- Număr de pagini: 560