Recenzie: „Nesupunere” de Naomi Alderman

Recenzie: „Nesupunere” de Naomi Alderman

În romanul Nesupunere, Naomi Alderman ne aduce în atenție două moduri de viață diametral opuse. Când pui față în față societatea evreilor ortodocși cu viața „destrăbălată” a fetei marelui Rav nu poate ieși nimic bun. Sunt analizate tradițiile vechi și obiceiurile moderne prin ochii celor trei personaje principale ale căror vieți împletesc această poveste.

Trei zone de interes

Ronit este fiica celui care îndeplinea rolul de conducător preaiubit, lumină călăuzitoare și un învățat de o neîntrecută înțelepciune. Acesta era Rav Krushka, cel ales pentru a conduce gruparea religioasă din nord-vestul Londrei. Ronit s-a născut în interiorul acelei religii, dar nu a simțit niciodată că ar face parte cu adevărat din ea. Nu a simțit chemarea despre care îi vorbeau toți și încă din adolescență a ales să decidă singură calea pe care să o urmeze în viață. Acesta este motivul pentru care întoarcerea, după mulți ani, „acasă” a dat-o peste cap.

În zona opusă femeii care își face bagajele și se îndreaptă spre Londra, îl găsim pe Dovid. Un personaj destul de ciudat, căruia nu am reușit să îi ghicesc mereu aspirațiile. Uneori pare că este pe cale să accepte succesiunea la conducerea adunării, alteori lasă impresia că este total pierdut și nu știe care este scopul lui. Rav este căsătorit cu Esti, personajul feminin care se situaează undeva între cele două zone. Ar dori să urmeze viața prietenei sale din copilărie, dar în același timp se simte legată pentru totdeauna de localitatea în care tradițiile sunt respectate cu sfințenie.

nesupunere de naomi alderman

 

Ce este acest lucru, bărbat-și-femeie? O ființă cu puterea de a nu se supune. Singure printre toate creaturile care au apărut prin Cuvântul Domnului, ființele omenești au libertatea de voință. Noi nu auzim limpede, precum îngerii, vocea Atotputernicului. Nu suntem conduși de instincte oarbe, precum animalele. Noi suntem singurii care putem asculta poruncile lui Dumnezeu, le putem înțelege și, cu toate acestea, putem alege să nu le dăm ascultare. Acest lucru, și nu numai el, este cel care dă valoare supunerii noastre.

 

Nesupunere față de tradiții

Dorința personajelor pentru descoperirea ambițiilor personale este pusă pe seama subiectului referitor la orientarea sexuală. Autoarea apelează la acest eveniment pentru a vorbi despre ceea ce este interzis de rostit, despre dorințe reprimate și teama de părerile oamenilor. Am apreciat faptul că a dezolvtat o poveste decentă, fără să dea în erotic sau să îți impună niște păreri. Cu toate acestea, uneori a exagerat în dorința de a-ș expune ideile și a ajuns în extrema cealaltă. Erau cumva niște scăpări din dorință de zel. Din fericire acest lucru nu s-a manifestat pe parcursul întregii lecturi.

Pe lângă obiceiurile evreiești care ne sunt prezentate în toată cartea, fiecare capitol începe cu câteva cuvinte selectate din cărțile de studiu ale acestora care vor da tonul următoarelor paragrafe. O mare parte din tradițiile lor mi-au fost cunoscute, din acest motiv mi-a fost ușor să intru în acea lume. Este o lectură interesantă, dar nu am fost de acord în totalitate pentru niciunul din cazurile expuse.

Vă recomand Nesupunere pentru detaliile din viețile evreilor ortodocși și pentru un punct de vedere legat de relația dintre religie și obiceiurile care intră în contradicție cu principiile acesteia. Până atunci vă doresc însă lecturi plăcute!

Nesupunere este disponibilă pe Libris, Bookzone sau Cărturești.

  • Titlu: Nesupunere
  • Autor: Naomi Alderman
  • Editura: STORIA
  • An apariție: 2019
  • Număr de pagini:288

Adauga comentariul