Recenzie: „Oameni anxioşi” de Fredrik Backman

Recenzie: „Oameni anxioşi” de Fredrik Backman

Fredrik Backman a reuşit să mă impresioneze din nou. Ţinând cont de cărţile citite de la acest autor până în momentul de faţă, nici nu se putea altfel. Rar descopăr cărţi care să îmbine comedia cu drama atât de subtil. Oameni anxioşi este o lectură cu de toate, chiar şi cu elemente care ar putea fi folosite în cărţile bune de dezvoltare personală. Toate aceste lucruri îmi demonstrează încă o dată că Backman este un maestru al cuvintelor, dar şi al subiectelor. Nu caută niciodată ceva complicat de care să se lege, prinde ideile cele mai simple din vieţile oamenilor şi le redă pe hârtie într-un stil original.

După cum ni se spune şi în carte, Oameni anxioşi are o poveste despre un pod, despre idioţi, despre o luare de ostatici şi o vizionare de apartament. Lucruri în aparenţă banale, care poate nici nu au vreo logică atunci când auziţi despre ele în acelaşi loc, dar care vă garantez că au fost gândite cu mare atenţie. Povestea este unică, amuzantă şi tristă în aceeaşi măsură. Aşa, pur şi simplu, toate la un loc.

Oameni anxioşi de Fredrik Backman

O poveste despre idioţi

Un om se hotărăşte într-o zi să „spargă” o bancă, o bancă fără bani gheaţă, cu o angajată plictisită total de situaţie. Cu siguranţă că lucrurile ar fi putut merge mai bine. În schimb, acestea se înrăutăţesc la fiecare pas. Fără să aibă acest lucru în plan, omul reuşeşte să ia ostatici într-un loc în care avea loc o vizionare de apartament. Aceasta este pe scurt povestea unui jaf ratat. Dar aceasta este şi povestea unor oameni simpli cu probleme mai mult sau mai puţin simple. Acolo puteam fi oricare dintre noi, căci viaţa lor este viaţa noastră şi cred că fiecare ne-am regăsit în ceva din lumea personajelor.

Subiectul îl avem, învelişul mai exact. Backman îl expune si uşor-uşor lucrurile încep să prindă formă. Cu fiecare pagină parcursă apar la suprafaţă amănunte care ne ajută să facem conexiuni, să empatizăm cu personajele şi să le captăm o parte din greutăţi. Cred că undeva în sufletul nostru fiecare suferim de ceva; fie pentru că ne deranjează lumina care pătrunde prin perdelele de la geam, fie pentru că am fost concediaţi în această dimineaţă. Două exemple cam ciudate poate, care nu ar trebui să aibă un termen de comparaţie. Vă spun că pentru Backman nu ar fi ciudat, căci reuşeşte să trateze orice problemă cu acelaşi grad de interes, indiferent de intensitatea gravităţii pe care o acordăm noi acestora.

 

Adevărul? Adevărul nu e aproape niciodată pe cât de complicat credem noi că este. Dar sperăm să fie complicat, pentru că astfel ne simţim mai deştepţi când înţelegem cum stau lucrurile.

 

O carte de păstrat în bibliotecă

Cuvinte mari într-un spaţiu restrâns. Aş citi pagini întregi scrise de autor, i-aş asculta sfaturile şi aş căuta încontinuu să îi înţeleg ideile. Cine nu are un Backman, să îşi cumpere. Serios vorbesc. Ai un moment în care simţi că nu mai poţi citi nimic? Ia-l pe Backman. Te simţi trist sau singur? Ia-l pe Backman. Şi nu exagerez, căci pentru orice problemă, Backman este ideal. Puţini sunt cei care nu rezonează cu el şi aici poate că este vina reclamei mari care i se face. Dar o merită cu vârf şi îndesat. Din punctul meu de vedere acesta nu este doar un autor supraapreciat, ci un autor lăudat pe merit. Vă recomand cu drag cartea şi vă aştept părerile!

De la acest autor eu am mai recomandat aici pe pagină şi Scandalul şi Noi contra voastră. Puteţi găsi recenzia acestora aici.

Dacă doriţi să achiziţionaţi Oameni anxioşi o găsiţi aici sau aici.

  • Titlu: Oameni anxioşi
  • Autor: Fredrik Backman
  • An apariție: 2020
  • Editura: Art
  • Număr de pagini: 464

Impartaseste:

Adauga comentariul