Viața secretă a cadavrelor de Mary Roach nu este o carte care poate fi citită de oricine. Nu o recomand celor care au suferit recent o pierdere. Așa cum cei care lucrează cu cadavre au nevoie de o abordare bazată pe detașare, tot așa recomand să fie citită. Recunosc că de multe ori mi-a luat-o mintea aiurea și mi s-a strâns stomacul, dar partea informativă a reușit să preia mereu controlul. Cartea este un mix de elemente care descriu fenomenele fizice pe care corpul le suferă după deces, rolul important pe care îl joacă acesta pentru medicină, dar și pentru siguranța noastră de zi cu zi. Mai mult, ne sunt povestite proceduri, evenimente și impresii din istoria legată de acest subiect.
Importanța cadavrelor
Este destul de greu să ne gândim la această etapă a vieții, cu toate că este una de o importanță colosală. Este mult mai ușor să evităm subiectul chiar la nivel personal. Poate dacă nu aducem moartea în discuție ne va ocoli, cine știe. Însă unii se gândesc intens la acest aspect din timp. De aceea avem parte de donatori de organe, de aceea doctorii își pot perfecționa cunoștințele și procedurile, de aceea tu porți cu încredere o centură de siguranță. Așa-i că nu te-ai gândit la asta? Ca tu să ai o susținere cât mai bună în scaunul mașinii, un cadavru a fost izbit din toate părțile în simulări de accidente. Gândul că un corp neînsuflețit nu mai este de folos nimănui cam pălește în cazul acesta. Mi-am luat un moment să le mulțumesc în gând celor care au făcut asta, dar și familiilor care au acceptat.
Cadavrele i-au însoțit pe chirurgi cu fiecare procedură chirurgicală nouă, de la transplantul de inimă până la schimbarea de sex, scriind istorie în felul lor tăcut. Timp de două mii de ani, cadavrele – unele cu voie, altele fără voie – au fost implicate în cele mai îndrăznețe inițiative științifice și în cele mai bizare demersuri.
Nu întotdeauna a existat un consimțământ la mijloc însă. Au fost vremuri când descoperirile medicale erau puține și râvnite de medici. În acele perioade existau furturi de corpuri sau chiar crime pentru a ajunge la acestă „marfă”. Medicii erau atât de disperați încât cumpărau un picior cu 37,5 cenți pe la anul 1831. Dacă în secolul XVII anatomistul W. Harvey a fost nevoit să aducă pe masa de disecție membrii familiei sale, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Ai nevoie de un acord semnat și se oferă mult mai mult respect celor lăsați în slujba științei.
O lectură fascinantă
Acestea sunt doar câteva amănunte pe care le abordează cartea Viața secretă a cadavrelor. Mi s-a părut documentată și scrisă pe înțelesul tuturor. Cumva reușește să aibă și umor, astfel detensionează situația în care te pune pe tine, ca cititor, și relaxează atmosfera. O recomand pentru momentele în care simțiți că vreți să aflați lucruri la care nu v-ați fi gândit niciodată. Ar fi macabru să spun că mi-a plăcut?
Această carte nu abordează moartea ca eveniment. Moartea este un lucru trist, foarte trist. Nu e deloc comic să pierzi o ființă dragă sau să părăsești chiar tu această viață. Cartea de față îi are ca subiect pe cei morți deja, pe decedații anonimi.
Viața secretă a cadavrelor se găsește Libris, Cărturești sau Librărie.net.
- Titlu: Viața secretă a cadavrelor
- Autor: Mary Roach
- Editura: Art
- An apariție: 2021
- Număr de pagini: 296